Rabu, 14 Mac 2012

Beberapa hari lepas besday kita..

Assalamualaikum

Alhamdullilah...kita dh 38 tahun. Syukur ea..Allah bg peluang kita hidup lagi. Alhamdullilah. Dalam usia kita 38 ni, kita akan melahirkan anak ke-3. Insyallah akhir bulan 5 nanti. Doakan kita dan baby selamat.

Sempena hari jadi kita tu, kita buat la kek. Ciskek lagi...
Chilled blueberry Ciskek.



Resepi kita amik kat Blog Kak Azlita Masam manis.

Sedap taw kek ni, puas makan ciskek buatan sendiri ea..kalau beli makan kongsi2 je..

Tapi kita x makan sangat. Rasa je sikit. Takut la kencing manis, walaupun dr kata terkawal. Tapi kita tetap jaga makan.

Anak2 la paling suka. Adibah n Aiman berkali2 makan. Apa ea yg menggembirakan mama kalau bukan anak2. Kalau anak2 suka, mama dh tentu la 2-3 kali suka kan?

Kita cuma berdoa, semoga Allah berikan keberkatan kepada kita. Semoga kia blh menjadi anak yg solehah pada mak abah kita. Semoga kita terus dapat berjasa kepada mak abah kita.
Kita juga berharap kita dapat menjadi isteri kepada Ahmad Mahadzir Shahid sampai akhir hayat kami. Menjadi mama terbaik kpd anak2. Menjadi anak menantu yg bukan hantu..ngee.

Amin ya allah.


- Posted using BlogPress from SUHAILA iPhone 4

Sabtu, 10 Mac 2012

Barut baby kita...

Assalamualaikum...
Selamat malam...dah makan ke? Kita alhamdullilah tadi dh makan ngn anak2...



Makan homemade sup cendawan dan pizza daging. Alah, bukan rajin pun..tapi bila dh ddk kat kpg ni, pandai2 la google. Sup cendawan tu kita amik resepi kat blog kak Gee, blogger mashur...thanks kak gee. Pizza tu kita amik resepi kat buku tupperchef, tapi entah apa berangan..kita x taruk yis. Ya ampun keras. Nasib anak2 makan tanpa komplen....

Eh..kita n3 pasal barut baby yg kita jahit malam ni, penat google tutorial, study...sepagi kita belek2 tutorial. Malam pas solat maghrib baru ada kekuatan nak jaet.



Agak senang nak jaet rupanya. Kita pakai kain flannel. Munge2 merah pink. Suka! Bukan x nak beli...biasanya anak yg kita lahirkan agak besar..4.10kg si kakak..4.48kg aiman. Memang x boleh la barut beli tu. Tutup dada, pusat terdedah. Tutup pusat, dada terdedah. Lagi haru bila x cantum....sikit je zap on yg kena. Memang kita x layan yg beli. Biar la susah sikit menjahit asal puas hati...ya tak?



Tapi tadi MIL dah berkerut dahi nengok kala merah. Ya la kalau org dulu2 kan jaet barang baby barut n bedung kan kale putih kan?? Sebab tu la MIL terus bagi kita kain putih. Mak dah beli kain putih. Aduh!! Ya la pas ni kita buat putih sikit, kale2 sikit.
Ingat pas scan 3d nanti dah cfrm baby boy ke girl ke, nak singgah nagoya la..nak beli kain flannel lagi. Nak jaet bedung n Cloth pad...heh heh ..

TaTa.

- Posted using BlogPress from my iPhone 4

Location:Pengerang,Malaysia

Khamis, 1 Mac 2012

Talam Roti Paun Tanpa Gula????

Assalamualaikum..
Salam 1 Malaysia. Selamat petang. Dah makan kudapan ke petang ni? Dah? Erkkk syukur alhamdullilah. Kita makan kuih talam roti paun tanpa gula. Kelass ken??
Kita dah lama tengok resepi ni kat blog kak Azlita masam manis. Tapi baru semalam Ustz madir bagi roti...ada cerita tu...kihkihkih. Satu pengerang nak jaga kita. Sampaikan cina jual roti pun x bagi kita beli roti choco n butterscotch sbb kita diabetic. Ngeh!



Tak la secantik kuih kak Ita masam manis. Tapi boleh la buat yg sangat amatur. Cewah..,

Kuih ni lembut dan sedap. Tak caya? Cuba la...

Resepi:

Lapisan bawah
7 keping roti ( kita tiru kak ita guna 3kpg roti choco raisin dan 4 kpg roti butterscotch.
100ml susu cair - spatutnya santan pekat
125ml air
1 biji telur
Sikit garam
Sikit esen vanila
* pukul semua bahan dan rendamkan roti yg dipotong2 dadu. Bila dah kembang, kukus 25 minit*

Lapis tengah
1/4 cwn tpg gandum
100 ml susu cair
100ml air
1/4 gula pasir - kita x taruk sbb??? Diabetic waaaa
1 biji telur
Sikit garam
Sikit esen
Sikit perasa pandan dan pewarna hijau.
* pukul semua sampai sebati, tapis dan masakkan atas api kecik sampai berwap. Jangan sampai pekat, kata kak ita sampai mcm kepekatan susu pekat ( kita fail )
Tuangkan atas roti yg dikukus tadi, sebelum tu, garit2 kan atas permukaan roti dgn garfu. Kukus lagi 25 minit.

Lapisan atas
1/4 tepung kastart
1/4 gula pasir - emm x letak
2 biji telur
100ml susu cair
100ml air
Sikit garam
Sikit pewarna kuning
Sikit esen vanila
* pukul semua bahan sampai sebati dan tapis. Masak atas api kecik sampai kua wap. Kepekatan susu pekat. Tuang atas lapisan tengah yg tlh dikukus 25 minit tadi. Garit2 dgn garfu atas lapisan tgh. Kukus lagi 30 minit.

*** balut penutup kukusan dgn kain@ aluminium foil@ bukak setiap 5 minit utk lap penutup kukusan.**** ( nasihat kak ita )

Lagi satu loyang tu oleskan ngn minyak masak, taruk plastik dan oleskn juga minyak atas plastik.

Terima kasih pada kak Azlita masam manis..pertama kali kita buat kuih talam sebab terpesona ngn presentation kak Azlita. G la blog kak ita, kita gerenti meleleh air liur...



Selamat mencuba ya....insyallah puas hati.

TaTa.
- Posted using BlogPress from my iPhone 4

Location:Pengerang,Malaysia