Rabu, 4 Disember 2013

2-12-13 dalam sejarah hidup kita. LASIK.

Assalamualaikum
Alhamdullilah syukur sangat2 kita dh x payah bercermin mata.

LASIK- laser in-situ keratomileusis.

Lama dh teringin nk buat LASIK ni. Dari harga 4k sampai 8k, baru la tercapai. Mula2 tu cari2 kat JB je. Rasanya awal tahun 2013 ni baru serius nk buat. Awal2 g jumpa dr Ezani kat kulai, rupanya dr ezani tukar kanta. Utk pesakit katarak. Kita x layak. Muda katanya. Hohooii. Dr Ezani cadangkan buat LASIK delat KPJ.

Bulan 1, ada meeting add math daerah kat SMK laksamana. Biasa la bual2 bising ngn kawan2 dr sek lain..kak Azlina dari SMK Saujana...buat LASIK dgn Prof Mohaya. Bercerita la dia dgn kita..buat assesment khamis, LASIK jumaat. Best ni, x banyak makan masa. Harga ikut umo..agak2 kertu 35 and above rm7990. Emmm blh ni...

28-12-13 kita g buat assesment kat Prince Court Medical Center. Perghhh gamble tu g sorang2. Tapi x pe...kena jugak buat sebab nk tau boleh ke x mata kita ni kena Laser.....
Bapooook punya lama assesment tu, dari pukul 9am sampai 430pm. Ada 13 steps. Ada banyak mesen. Macam2 mesen. Sampai steps last, misi taruk ubat mata, nak bg Prof check tension mata & glucoma. Perghhh kabur terus mata, walau dh pakai spek.
Prof pun check, mata kita tension tinggi. Sebab nak nangis. Gaduh n sedih ngn laki masa tu. Abis la. Kebetulan jumaat prof x leh buat LASIK sebab nak g kelantan. So kita diminta datang hari isnin 2-12-13. Ok. Ujian tension n glucoma ditangguh. Dan hilmahnya..bayaran kita rm6990. Sebab? Kita x nampak tua. Hahahaha blh gitu?? X la. Prof kata dia x dapat buat hari jumaat..kita datang dr jauh.

So test eye tension n glucoma on monday. Berdebo2 bertingket2. Ya la, x tau blh le x nak LASIK ni.
2-12-13, laki temankan la. bini nk operate la katakan. By the way, kalau prof kata x yah berteman kita x nak susahkan laki. Mata kita kan?? Sendiri pun x pe. Tapi tu la prof kata, x tau kita nanti pas LaSIK tu..blh bukak mata terus or tidak. Sebaiknya ada org temankan. Kita boleh LASIK akhirnya. Prof akan buat vision blend. Sebelah mata rabun dekat, sebelah mata rabun jauh. Ok dengar macam erk??? Blh ke? Jawapannyq boleh. Let's your brain work. Ok tepat jam 11:23 kita masuk eye care. Ready suhaila??? Emmm ya..





































Alhamdullilah. Prosesnya 17minit lebih kurang. Mula2 tu mesen potong kornea. Kejap aje. Dr kata bagus sangat kita ni. Mudah sangat kerja dia. Dia yakin kita org yg baik2...ececeh. Mesen kedua. Laser mata. Macam bau rambut kena bakar. Tapi kita steady je. Walaupun macam nk pengsan terkejut bila api laser tu mancor dlm mata. Huhuhuhu. Subhanallah. Prof kata, bagus sangat. Cooperate sangat bagus. Dia yakin kita berhati bersih. Cewah. Pas siap tu, dia peluk2 kita. Dia minta kita doakan dia.
Kita??? Doakan prof??? Ya suhaila, awak sangat baik hati...eh eh eh. Cam sedih je..cam terharu je. Hihihi. Insyallah kita akan doakan prof semoga terus
Sihat dah dapat berbakti pada sape2 yg nak LASIK. Amin. Amin. Semoga Prof Mohaya terus berjaya dalam kerja berjaya dalam hidup. Dilimpahi rahmat dari Allah, sampai akhir hayat. Amin.

Masa kita tengah LASIK ni, ada rakaman dari TV1 untk rancangan wanita dan kerjaya. Masuk tv1 ko..nantikan rancangannya ya. Tapi fokusnya Prof Mohaya. Kita sebagai org-org je. Hihihihihi.

Dah 3 hari kita lasik. Penglihatan semakin pulih. Double vision makin berkurang. Cuma mata kanan ni, macam ada benda dalam mata. Rupanaya mata kita bengkak sikit. Kena rajin taruk eye drop.



X de perkataan yg boleh kita katakan. Thanks to Prof Mohaya. Sebab sangat2 baik, sangat2 memberi motivasi, sangat memberi aura positif. Thanks to my Laki. En.Ading. Kesian la kat awak..sangkut kat kuantan la pulak sebab banjir. Kerja pun x boleh. Apa pun x boleh.









Banjir di kemaman. Di bukit kuang tempat Ading kerja pun naik air. Kalau kat kuantan surut, balik je la pengerang. Eh. Hihihi

Thanks yg sudi baca.

TaTa.

Posted using BlogPress from my iPhoneVS

3 ulasan:

Mila@Rimbun berkata...

welcome to the club... klub org monovision hihi

Nai @ TPJ berkata...

Best kan x yah mata 4 dah..?
Kita tak layak.. Sebab kornea nipis e apa ntah aritu pegi check.

Orlhns Ukm berkata...

Did lasik in excelview midvalley..Vision is not good.. Night vision is terrible with glare, haloes and starbust. It is so real.. please share with others. Be responsible and spread love.