Khamis, 13 Februari 2014

tak bersyukur ke?

Assalaualaikum...

rasanya dah lama x tulis blog dengan keluh kesah. Hidup bukannya asik gembira, asik nasib baik, asik berada di atas. hidup memang betul-betul macam roda. haihhh
kita paling x boleh hadam bila orang cakap, orang tanya, orang pertikai kenapa kita rela laki kita kerja jauh2....
sejujurnya...kita dah jemu. sangat jemu jadi bini yang macam ni. semua sendiri. semua. sape2 yang tak pernah berjauhan dengan suami tu bersyukurlah. masa demam, masa anak demam, masa gas habis, masa lampu rosak, masa x de air, masa x de karen, masa anak2 x sihat, masa kereta rosak...apa aje keadaan.....kita sendiri. sepanjang hampir 15tahun berumahtangga...x sampai 5 tahun kita duduk serumah, sebumbung. kadang2 kita macam x kenal suami kita....subhanallah.
jadi x payah la nak tanya, nak cakap nak luahkan...betapa x biasa suami x de, x biasa tidur x de suami, x boeh hidup x de suami. kita sakit hati.
jangankan orang lain heran, kita pun heran kenapa laki kita x suka duduk dekat2, kerja dekat dengan keluarga. jangan kan org lain heran...kita pun heran. kita sesungguhnya..berusaha untuk memahami laki kita. kita percaya dia jujur...kita percaya dia setia...kita kena jujur, kita kena setia. sesungguhnya kita sakit. kita merana. kita teringin nak jadi bini yang normal. 24jam serumah. sumpah!
keadaan kita, hidup kita memang mewah. kita sebut apa aje...laki kita akan berusaha...bagi. apa sahaja...barang kita, ya banyak yg jenama. kita mampu. gaji kita..x guna. cuma bagi mak abah, bayo bil telefon rumah...lain2 suami tanggung. semua.
tu la kalau kita komplen, pasal kita dah bosan hidup macam ni...semua kata kita tak bersyukur. semua orang kata macam tu. tapi...kita rasa, kita perlukan suami bila kita susah. bila kita senang. agaknya sampai bila kita  oleh bertahan??? Bertahanlah demi anak2.

tata









2 ulasan:

TeacherAzimah berkata...

org A lebih sana kurang sini. orang B, kurang sana, lebih sini. orang C sana sini sinun kurang.
orang D sana sini sinun lebih. mcm tu lah kehidupan kita kan kak sue. mcm saya, sugguhpun dok serumah 1 tempat kerja, ada depan mata, tapi segala financial issue adalah share. semua share ok. tau salah. tapi apakan daya, kita takde pilihan lain. bila baca cerita kak sue, sy jadi jeles part penggunaan duit kak sue dan blh mintak apa saja. tu lbhnya kak sue berbanding org lain. jadi kesimpulan yg sy blh ambil dr luahan hati kak sue ni, bersyukur dgn apa yg kita ada. kak sue pun kena kuat berhadapan dgn life kak sue tau. peduli apa org lain kata. yg penting kena selalu berdoa dan yakin, Allah knows the best for us. sungguh terkesan baca luahan hati kak sue ni tau sob sob...

cikgu su berkata...

AZIMAH, akak celaru sekarang