Tara.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
PAVLOVA KEK
2 minggu awak study nak bikin pavlova ni tau....dah pun jadi.
Punya lama tunggu masak...dekat2 2 jam ko....
Tabik spring la pada kak Nani Rostam ( blog Model 80-an ) yang amik tempahan....sangat2 la kita admire....
Emmm apa ea nak komen rasa pavlova ni,
Rasanya....x manis sangat..sebab kita guna 1/2 cawan gula aje.....kenyal2...macam rasa pudding sikit...tapi bila manis tu dicover dengan buah2 strawberry Dan kiwi tu...dia blend...masam2 manis2...
Kita rasa nak buat lagi la...sebab ada kesilapan teknikal sikit...
Resepi??? Kita kopipes dari blog kak Azlita Masam Manis...
Bahan Dan cara2;
Panaskan oven 170 degree...10 minit
Sediakan baking paper dan lukiskan bulatan lbh kurang diameter 9" ketepikan
Pukul 4 biji telur putih sampai kembang dgn kelajuan tinggi. Masukkan 1/2 cawan gula sikit2...emmm sesudu-sesudu, tapi jangan matikan mesen....terus putar sampai kental, masukkan 1 Sudu makan tepung jagung, 1 tsb vanilla Essen Dan 1tsb cuka. Putar sampai jadi kental.
Taruk atas baking paper...atas bulatan. Penting ni..jangan terlalu tipis @ terlalu tebal...
Bakar selama 2 jam...120 degree.
Lepas masak biarkan dalam oven dengan pintu sedikit terbuka.
Hiaskan dengan krim putar dan buah Stoberi Dan kiwi.
Terima kasih pada Ustaz Mahadir Dan Cikgu Mastura yang sama2 berdebar2....jadi ke, tak jadi ke..pavlova kita. Walaupun Ada unsur2 sabotaj...kan???kan????
Tapi sama2 buat kesimpulan...JADI Dan SEDAP...toce toce...
Nanti akak buat lagi...versi nipis, bercuka Dan putar krim bukan awal2!!!!...
TATA..
- Posted using BlogPress from Sue iPad
Location:Pengerang,Malaysia
Tiada ulasan:
Catat Ulasan