Isnin, 7 Mac 2011

Jadi Cikgu Suhaila

Assalamualaikum
Kita terpanggil tk tulis n3 ni bila baca n3 kak Nani. Cerita cerita pasal cikgu. Jadi cikgu ni biasa je. Rasanya la..x de kot cikgu cakap mcm ni" saya ni cikgu..kerja saya mulia" wah! Sungguh cikgu tu x faham kerja cikgu! Yang cakap kerja cikgu tu mulia pn pastinya dr org lain. Bukan mulia la..cuma x semua org dpt peluang didik anak org bg berjaya. Terutama bidang akademik. Kita selalu bagitau kat parents students.." kalau x nak anak belajar ngn saya...x blh marah anak bila x siap homework, x bawak buku latihan...bising@ ganggu kelas cikgu...amik buku teks ni, hsp, buku latihan..ajar la anak kat rumah" WWS la. Cikgu ni cuma nak bagi anak2 murid pandai, kalau lls cemerlang dlm peperiksaan blh masuk U..amik bidang yg profesional...boleh kerja elok2..balas jasa mak abah. Tu aje. Bukan x boleh cikgu buat x tau, ha suka ati ko la nak pandai ke x..bukan anak aku! Boleh aje. Tapi kalau cikgu tu sebetulnya faham jadi cikgu...dia x pk pn pasal mulia ke, apa ke, semua tu org yg iktiraf. Cikgu pn orang jugak! Cuma sekarang kerja cikgu dh x mudah, anak2 dh dapat pengaruh dr luar...budak3 dh x percaya cakap cikgu. Mak bapak dh lebih advance. Anak2 dh dibela kalau kurang ajar. Anak2 dh x rasa kepentingan belajar dalam hidup. X belajar pn x pe. Mak abah soh g sek, kalau x tak de sape kat umah. Ada kes mcm ni. " ayoo cikgu, nape cuti...susah la mcm ni." hah ! Cikgu = baby sister you! Sabo je la. Mereka dh senang...anak2 kita juga sama. Tapi alhamdullilah.. Sebab kita cikgu, kita akan faham masalah cikgu. Kita x kan bg muka kat anak2...
Cikgu pn orang jugak! Cikgu pn manusia jugak. Kerjaya cikgu tu baik, tapi kadang2 yg jadi cikgu tu yg prob. Sebab tu ada cikgu cabul budak la, nagih la, ngedo la. Semua kerjaya pn sama. Masa kita jadi pensyarah dulu...ada gak yg nagih, yg mencabol stud. Kakak kita yg keja kat spital pn cakap, ada je kawan2 dokter dia yg x senonoh. Cuma kalau cikgu je tv hebah2 kan. Sebab cikgu mulia. Ha macam tu la.
Kalau nk kata jadi cikgu senang...x jugak, nk kata susah pn x jugak. Biasa2 je. Cuma rasa tanggungjawab. Deal ngn manusia adalah lebih mencabar. Bukan senang nk sabo ngn kerenah anak orang ya anak orang. Bukan senang nk penuhi impian lpm, kpm, jabatan, ppd dan pengetua. Tapi semua kerja pn sama. Kata mak kita..."bkn senang mak nak ada anak2 yg berjaya semua...kalau x de cikgu..mak x boleh nk ajo korang!" he he he melalut. Sepekara lagi...bukan senang nk jumpa org yg mulia dan kerja pulak cikgu. Kita dh tentu la x... Asik nk term**i je..bebudak kalo x fhm2 nk cari root of the quadratic equations yg senang nk ma**u* tu...
Peace!



Cikgu suhaila, cikgu nadrah dan cikgu sonita. Meronggeng ke JJ beli makeup Stage!
Ingat kawan2 cikgu adalah orang jugak. Kerjaya cikgu yang mulia.....
He he he ...
Tata


- Posted using BlogPress from my iPhone 4

Location:Pengerang,Malaysia

1 ulasan:

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.