Rabu, 31 Mac 2010

Saya Seorang Guru...adakah saya Sedang Sangat STRESS

Dalam perjalanan saya hendak menghadiri meeting Add Math ke SMK Laksamana ini saya menjadi stress kerana isu Hot Chat Hot Fm berkenaan isu Cikgu Sterss. Ya la besar punya tajuk dalam akbar......mula2 saya stress sikit je...maklum la nak g meeting kat SMK Laksamana yang jaraknya 130km dimana saya harus memandu selama hampir sejam 15 minit ( pemanduan berhemah ya )sambil memikirkan esok ada extra kelas dan memikirkan jugak budak2 5j1 dan 3b1 bergembira time cikgu math diarang x de...pun dah jadi stress...dapat pulak dengo isu ini dibincangkan....boleh imagine x?

Mula2 ok gak...bila org awam cakap...cikgu cuti banyak...apa mau bising...ada juga cakap cikgu ada masa masuk MLM...dapat jadi director lagi...emmm saya senyum je la.....try la jadi cikgu...kena g meeting kat kota...drive 1 jam...tgk stress tak...

Tiba2 ada sorang pentadbir dari sekolah apa agaknya....amboi2 melenting dia bila ada cikgu call kata memang stress jadi cikgu sekarang...macam inspector gajet katanya....Pentadbir tu kata dia mengajar 12 masa seminggu...jadi pentadbir sekolah...biasa...x de stress. Dia anggap semua tu cabaran....ya saya setuju ngn Cikgu Pentadbir ini...yakin benar dia...maklumlah pentadbir...

Cuma kena la ingat....Cikgu tu pentadbir...kejanya ngarah orang...memang la 12 waktu seminngu...ada ke masuk ke kelas tiap2 waktu???? banding la pulak ngan cikgu yang 28- 30 waktu....kena lagi relief pentadbir kalau cikgu pentadbir itu kua sekolah atau pun sibuk atau buat2 sibuk dalam sekolah.....kalau cikgu biasa meeting macam saya hari ni...ada ke cikgu pentadbir tu relief kelas!!!! ha jawab2...x cakap lagi tu pasal meeting hari2 balik kul 5, koko balik kul 5...kelas tambahan balik kul 5....semuatu pentadbir buat ke???? he he he he buat kot.....

Mana2 Cikgu pentadbir kata...dia lagi banyak keja berbanding cikgu biasa...meh kita tengok..
sape yang buat analisis kelas? sapa yang buat headcount? sape yang jadi cikgu pengawas? cikgu PIBG? Cikgu Data? Cikgu tandas? Cikgu Dewan....deyyy banyak gila tugas kat sekolah...sampaikan sorang cikgu kalau baca dalam buku agihan tugas, ada 2/3 tugas sekali gus...tu x termasuk mengajar yg main course ya...so sape yang jadi semua nie? kalau x betul2 manage masa.... CikguPentadbir ke? Bukan ke Cikgu Pentadbir tu cuma nengok cikgu biasa ni buat keja ke tak???? betul x??? so cikgu Pentadbir...sila la bercakap jangan ikut sedap mulut....ni pun x habis ulas...

aduss saya sangat stress...

Sebagai cikgu...sape pun KUP tu memang dah pasti...kami x pernah la nak berkira...masa, tenaga, duit...semua x kisah...semuanya KERJA UNTUK PAHALA.....
betul x cikgu2 semua???

kalau dah masuk dalam kajian statistik palaing ramai cikgu di rujuk ke jabatan Psikatrik...kena la terima...bagus la TPM malaysi buat satu badan khas untuk perkara ini....

sekian Terima Kasih...
ooo...stress saya dah hilanggggg

3 ulasan:

Sayang.Ibu berkata...

ah ah ahhh... saya sangat setuju kak sue wehhhh... :P

suhaila berkata...

emm....
coba tanya pentadbir sekolah ko intan...derang setuju ke tax?

ami berkata...

salam...saya ni silent reader ..tapi itu lah kenyataan walaupon pahit utuk di telan...saya pernah menjadi guru..huhhhh x tahan... saya berhenti dah sambung belajar..kini saya seorng pensyarah... pensyarah tugasnya lebih ringan 40x dari guru...kini dah 7 thun jadi pensyarah saya tidak stress.. malah lebih rasa seronok dan enjoy dgn apa yg ada sekarang...mungkin ada yg marah dengan keyantaan cikgu ni..tapi itu lah kenyataan,...saya tambah cikgu jaga parking..huhh tandas dewan asrama.. taman huhh segala2nya cikgu..tapii gua saluutee cikgu!!!! saya sangat2 kagumm dgn cikgu kerana tugasaan anda sangat besar..bukan hanya mendidik sahaja... annway..sabaq frend.. hang mmg teror sebab hang seorng CIKGUU!! aku x terror sebab aku dah x jadik cikgu..hehehehhe :P