Jumaat, 8 Oktober 2010

Stoberi trifle....

Selamat pagi.....waa ari ni ari sabtu dan x de xtvt apa2 kat sekolah....saya amat suke...
tapi tiba2 dapat msg membosankan berkenaan kerja kat sekolah...hey! boleh x jangan ganggu bila cuti2 ni. Kalau msg pasal kelas ke p&P ke ok la gak! ni pasal kerja2 tambahan kat sekolah...eee kalau tau dulu2 amik je course kerani..eh x de la kat U course macam tu...ala bia la...nanti isnin kita buat la...

ni la ada ceta best nak kongsi....he he he . Semalam kita buat stoberi triffle....emmm sedap. Seyes ni memang sedap. Tak caya? tanya aiman n adibah....konon2 bagi student yang raya makan...tapi dah tdo balik sekolah...nan ado la derang dapat rasa....pas tu ada jugak la yng tanya resepi via FB...ok2 kita bagi ea...sebelum tu meh tengok  rupa trifle kite


ni la dia....yang nampak sedap tu dia nyer stoberi je....
tapi kadang2 kita ganti ngn anggur je...sebab kat rengit ni buah org putih tu je yang ada. Ari kamis tu ari g meronggeng kat JJ tebrau maka dapat la stoberi ni...ok2 STOP















Stoberi Trifle

bahan2
1 tin susu cair
1tin air
1/2 tin gula..( nak manis tambah lagi...nak x manais kurangkan lagi....)
2 sudu tepung kastard dibancuh ngn air
jem stoberi ( agak2 cukup )
250g fresh creame
kek sponge...dipotong dadu anggaran penuh caserol tu.
buah stoberi ( agak2 la jugak...)

cara..
susun kek sponge kat dasar caserol...dan sapu jem.
susu cair, air dan gula  dididihkan dan masukkan tepung kastard dan kacau sampai pekat. sejukkan
pukul fresh cream sampai kembang....
bila kastard dan sejuk...tuang atas kek tadi separuh aje. simpan separuh untuk lapisan seterusnya.
dan sapukan fresh creame atas kastard pun separuh jugak...separuh lagi untuk lapisan seterusnya.
susun stoberi atas fresh creame tadi....
tuangkan baki kastard atas stoberi dan sapu baki fresh creame tadi dan susun buah stoberi lagi...
ha simpan dulu semalaman dalam peti ais....
esok baru leh makan....

selamat mencuba....

Tiada ulasan: