Selasa, 3 Julai 2012

Fully BF

Assalamualaikum
.....rasa nk kongsi cerita pasal BF. Em-em..Bukan boy friend, Bukan jugak best friend ....tapi Breast Feeding.




Gajet yang agak canggih. Free Style Pump Tajuk Madela.

BF utk Allieya x semudah BF utk Adibah n Aiman. Walau masa Adibah guna pump rm10 je. Emmm yg macam pon pon ais kerim tu... Ingat lagi, bila pump..punya la sakit. Syukur, Adibah menyusu sampai umur 3 tahun. Stop bila dh peknenkan Aiman. Masa Aiman...dh mudah sikit, kawan bg pinjam pump pureen yg bateri. Tetap sakit. Tapi ok la. Dapat Aiman menyusu Agak lama, 5 taun. Stop sebab air susu dh jadi air jarang Aiman cakap. Banyak susu masa 2 orang ni. Memang melimpah2. Rezeki betul. Syukur.

Ya...Kali ni, kita bermodal besar beli pump yg tak sakit. Bila survey, Madela yang terbaik. Disebabkan kita punya pengalaman lampau, susu memang byk...kita pilih yg Free Style. Kira x membazir kot. Tapi, kita punya susu Kali ni x banyak. Mula la pk...kenapa? Kenapa? Dah tua ke? Salah teknik ke? Memang la kekok sikit mula tu, tapi memang heran. Kalau sekali pump tu, cuma dapat 3 oz. sehari 3 Kali pump baru dapat 9 oz. Dulu2 lebih Dari ni.

Mula la kita study pasal BF. Baca segala blog yg bincang pasal BF. EBM Dan bagai2. Beli milk buster lagi. Tapi sampai ke Sudah x dapat....kena tipu gamaknya. Semata2 nk banyakkan susu. Sampai la kita baca satu blog ni, kepunyaan Rai. Apa tah tajuknya. Dia bg tau, lepas susu baby, terus pumpkan. Kalau baby hisap belah kiri...pumpkan belah kiri. Sampai titisan terakhir. Istilahnya double pump. Nampaknya berhasil. Dalam masa seminggu, production kita dh bertambah. Dari 9oz kepada 15oz. Syukur. X payah makan milk buster..eh..x de pun dapat. Sapan duit kita rm70. Barang x sampai.

Sekarang, alhamdullilah Allieya dah dapat isap nyek dengan puas...betul la Rai kata, BF ni kena yakin Dan percaya nikmat Dan rezeki dari Allah. Hari ni x de, belum tentu sampai bila2 tak de. Kena kuat semangat. Stock EBM Allieya dah kena mula buat, Bukan lama sangat 3 bulan ni, kejap lagi pun puasa. Inshallah, semoga dipermudahkan Allah.





"Ya Allah murahkan la rezeki Allieya Aqila... Semoga dapat fully BF selama 2 tahun atau lebih." Amin.

TaTa.

- Posted using BlogPress from my iPad

2 ulasan:

Mama Gee berkata...

Aminnn...
InsyaAllah niat yg baik tu Allah akan permudah kan.. :)

cikgu su berkata...

Insyallah gee.
Thanks.