Isnin, 2 Julai 2012

Sebelum ianya expired....

Assalamualaikum

Sihat ke? Alhamdullilah.
Kita pun dh semakin sihat. Luka operation ni, Nampaknya dah kering.
Rasa Ngilu tu, biasa la...kadang2 dia datang.
2 hari lepas..hari sabtu, kita nyibuk2 ngemas kat peti ais.
Ehhh...jumpa cheese. Balance masa bt Tiramitsu in the jar...cikgu Adibah n Aman masa hari guru.
Belek2.. Haisss... Dh nak expired ni...
Kita transform that cheese into this on Saturday ..





Chilled blueberry cheesecake. Amik resepi Dari blog kak fauziah@ kak gee- www.dapurkakjee.com
Lain sikit resepi ni, sebab kak gee x guna double creame. Tapi guna susu cair dlm tin tu.
Meh semak resepi kak gee

Chilled cheese cake

Cheese cake.
250 g creame cheese
1 tin susu cair ( sejukkan 2 jam dlm peti ais )
125g gula castor
3 sudu besar halal gel
200ml air panas
1sudu kecik parutan kulit lemon
50ml jus lemon

Base.
200g biskut lemak...eh..krim kraker.
11g mentega cair
Hancurkan biskut Dan campurkan dgn mentega.
Ratakan dalam loyang.
Sejukkan dlm peti ais

Cara2.
Pukul creme cheese Dan gula castor sampai gebu.
Pukul susu cair sampai kembang blh krg 2x ganda ( kita buat x jadi kembang pun..musykil sangat )
Gelatin dilarutkan dlm air panas. Sejukkan.
Masukkan cheese ke dalam susu yg dh kembang tadi. Gaul rata.
Masukkan parutan kulit lemon, jus lemon Dan larutan jelatin tadi.
Gaul sebati.

Tuang dalam loyang yang Ada base tadi.
Sejukkan dalam peti ais semalaman.

Terima kasih kak gee. Idea guna susu cair tu sangat mengembirakan. Bukan apa..kita ni ddk kg Sg Kapal. X de jualnya double creme tu....
Ngeh!

Semalam...kita buat ni pulak..





Tiramitsu cake...abis dah stock creme cheese kita.

Tata.

- Posted using BlogPress from my iPad
Location:Kg Sg Kapal

2 ulasan:

Mama Gee berkata...

huaaaa cik su....sedapnyaaa.....terlioo sudaa...adusss nk sepiringg!

cikgu su berkata...

Skill g dapo dh berkarat la gee...